fbpx

Τα γκολ των τελικού του κυπέλλου 

Τα γκολ των τελικού του κυπέλλου 

Αναδρομή και γκολ-ορόσημα σε τελικούς κυπέλλου Ελλάδας από σκόρερ που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στη διοργάνωση και έχουν σημειώσει ανεξίτηλες αγωνιστικές επιτυχίες.

Τοπ σκόρερ

Από το 1969 ο Γιώργος Σιδέρης του Ολυμπιακού, όταν και σκόραρε σε 5ο τελικό στην καριέρα του και έφτασε τα 6 γκολ, είναι ακλόνητος στην κορυφή των σκόρερ σε τελικούς. Τον ακολουθούν δύο συμπαίκτες του και ο Σαραβάκος με πέντε γκολ.

6 γκολ: Γιώργος Σιδέρης (Ολυμπιακός)

5 γκολ: Γιώργος Δαρίβας (Ολυμπιακός), Κώστας Πολυχρονίου (Ολυμπιακός), Δημήτρης Σαραβάκος (Παναθηναϊκός)

4 γκολ: Νίκος Κίτσος (Άρης), Χαράλαμπος Δρόσος (Ολυμπιακός), Παναγιώτης Τσαλουχίδης (Ολυμπιακός), Κριστόφ Βαζέχα (Παναθηναϊκός)

Από τους σημερινούς φιναλίστ ο Βιεϊρίνια έχει δύο γκολ.

Τα χατ τρικ των τελικών

Στον πρώτο κιόλας τελικό, αυτόν του Νοεμβρίου του 1931, ο Νίκος Κίτσος του Άρη πέτυχε το πρώτο χατ τρικ σε τελικό. Μάλιστα είναι η μοναδική περίπτωση από τις πέντε, που ο «δράστης» του χατ τρικ δεν σήκωσε το Κύπελλο.

1931-32: Νίκος Κίτσος (Άρης) ΑΕΚ – Άρης 5-3

1946-47: Γιάννης Βάζος (Ολυμπιακός) Ολυμπιακός – Ηρακλής 5-0

1979-80: Δημήτρης Τσιρώνης (Καστοριά) Καστοριά – Ηρακλής 5-2

1995-96: Βασίλης Τσιάρτας (ΑΕΚ) ΑΕΚ – Απόλλων 7-1

2013-14: Μάρκους Μπεργκ (Παναθηναϊκός) Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 4-1

Το πρώτο αυτογκόλ σε τελικό

Ο αμυντικός του Άρη Αλέξανδρος Οικονόμου ήταν ο παίκτης που χρεώθηκε το πρώτο αυτογκόλ σε τελικό Κυπέλλου, στον ιστορικό πρώτο τελικό του 1931.

Το πρώτο γκολ με πέναλτι σε τελικό

Στον επαναληπτικό τελικό του 1933 κι ενώ ο Άρης βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 1-0, ο διαιτητής Οικονομόπουλος σφύριξε πέναλτι σε χέρι του Χαράλαμπου Πασχαλίδη και ο διεθνής Γιώργος Τσιριτάκης του Εθνικού το εκτέλεσε εύστοχα για να φτάσει η ομάδα του στην ανατροπή.

Το πρώτο γκολ με κεφαλιά

Στον τελικό του 1939 ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στη Λεωφόρο με τον μετέπειτα διαιτητή Α’ Εθνικής Αριστείδη Ιωαννίδη – Αποστόλου. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος που σκόραρε με το κεφάλι σε τελικό.

Το πρώτο γκολ σε παράταση

Ενώ τα πρώτα χρόνια την ισοπαλία ακολουθούσε επαναληπτικός, το 1949 μπήκε στη ζωή μας η παράταση. Ο αγώνας ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 2-1 ήταν και ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στην παράταση χάρη σε γκολ του Παναγιώτη Πατάκα της ΑΕΚ, ο οποίος είχε σκοράρει και στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό.

Το πρώτο γκολ με φάουλ

Στον τελικό του 1950 η ΑΕΚ έχει ανοίξει νωρίς το σκορ με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο σε βάρος του Άρη. Και στο 43′ κερδίζει φάουλ, που εκτελεί ο Γούλιος, κατά κόσμον Γουίλιαμ Γιώργος Αρβανίτης. Στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Κώστα Βελλιάδη και κάνει το 2-0, για να επικρατήσει τελικά η ΑΕΚ με 4-0.

Γκολ και αυτογκόλ

Το 1981 στον τελικό του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια το σκορ ανοίγει στο 18′ με αυτογκόλ του Γιάννη Δαμανάκη, παίκτη του ΠΑΟΚ. Ο Κώστας Ορφανός κάνει το 2-0 στο 61′, αλλά στο 63′ ο Δαμανάκης με κεφαλιά μειώνει το σκορ. Ο Χανιώτης διεθνής μέσος σκόραρε και για τις δύο ομάδες στον τελικό.

Ο πρώτος ξένος σκόρερ

Αρκετά καθυστερημένα ήλθε γκολ σε τελικό από ξένο ποδοσφαιριστή, αν και έπαιξαν αρκετοί από την αρχή της δεκαετίας του ’70. Το 1978 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η ΑΕΚ παίζει με τον ΠΑΟΚ και στο 50′ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανοίγει το σκορ στη νίκη της ομάδας του με 2-0. Ο Μπάγεβιτς έμελλε να κάνει πολυετή καριέρα -και- ως προπονητής και να πάρει Κύπελλο και με τις δύο φιναλίστ του 1978, αλλά και με τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο