fbpx

Europa League-Conference League: Πρόσωπα, ρεκόρ, σερί και…κατορθώματα σε Σεβίλλη, Λεβερκούζεν, Άλκμααρ και Βασιλεία

Europa League-Conference League: Πρόσωπα, ρεκόρ, σερί και…κατορθώματα σε Σεβίλλη, Λεβερκούζεν, Άλκμααρ και Βασιλεία

Από την ιταλική επέλαση στο 2χ2 της Ρόμα, από το ρεκόρ του Ζοσέ Μουρίνιο σε εκείνα της Σεβίλης, και από τα κατορθώματα των Έρίκ Λαμέλα, Ντούσαν Βλάχοβιτς και Νίκολας Γκονσάλες στις…επιστροφές Γουέστ Χαμ και Φιορεντίνα, αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τους χθεσινούς (18/5) επαναληπτικούς ημιτελικούς σε Europa League Conference League, σύμφωνα με την Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS):

* Τρεις ιταλικές ομάδες προκρίθηκαν στους τελικούς των μεγάλων διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA (Ίντερ στο Champions League, Ρόμα στο Europa League, Φιορεντίνα στο Conference League).

Η περασμένη σεζόν με τόσες ιταλικές ομάδες στους τελικούς ήταν το 1997-98 (Γιουβέντους στο UCL, Ίντερ και Λάτσιο στο Europa League).

Η περασμένη σεζόν με έναν ιταλικό σύλλογο στον τελικό κάθε μιας από τις 3 διαφορετικές διοργανώσεις ήταν το 1993-94 (Μίλαν στο UCL, Πάρμα στο Κύπελλο Κυπελλούχων, Ίντερ στο Κύπελλο UEFA).

*Η Ρόμα, με 0-0 στο 2ο παιχνίδι UEL εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν, έφτασε στον τελικό μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης της UEFA για 2η συνεχόμενη φορά (επίσης Conference Cup το 2022). Σε τόσους τελικούς όσο και σε όλη την προηγούμενη ιστορία του συλλόγου (1984 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, 1991 στο Κύπελλο UEFA).

* Για τον Ζοσέ Μουρίνιο (Ρόμα),θα είναι ο 6ος τελικός σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχει κερδίσει και τους 5 προηγούμενους: 2 με την Πόρτο (UCL και Κύπελλο UEFA), 1 με την Ίντερ (UCL), 1 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Europa League) και 1 με τη Ρόμα (Conference League).

* Η Σεβίλλη έχει επικρατήσει σε 9 διπλές αναμετρήσεις στα νοκ άουτ του Europa League από τις 9 που έπαιξε εντός έδρας στο 2ο παιχνίδι.

Με αυτό το 2-1 εναντίον της Γιουβέντους, έχει κερδίσει 24 από τα 27 τελευταία παιχνίδια της στη διοργάνωση εντός έδρας (2 ισοπαλίες και 1 ήττα).

* Η Σεβίλλη προκρίθηκε στον 7ο τελικό του Κυπέλλου UEFA/Europa League. Κέρδισε και τους 6 προηγούμενους τελικούς (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020).

* Έτσι, ένας από αυτούς θα σπάσει αναγκαστικά το μεγάλο τους αήττητο στους τελικούς της Ευρώπης: Σεβίλλη ή Μουρίνιο.

* Ο Έρικ Λαμέλα είναι ο πρώτος παίκτης της Σεβίλλης που σκοράρει στην παράταση στο «Ramón Sánchez Pizjuan» από τις 27 Απριλίου 2006 όταν ο Αντόνιο Πουέρτα σκόραρε εναντίον της Σάλκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου UEFA (1-0).

* Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς (Γιουβέντους) έπαιξε εκτός έδρας αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην Ισπανία για 2η φορά. Και στις δύο περιπτώσεις, σημείωσε ένα γρήγορο γκολ: στις 22 Φεβρουαρίου 2022 εναντίον Βιγιαρεάλ μετά από 33 δευτερόλεπτα (ως βασικός), τώρα εναντίον Σεβίλλης μετά από 61 δευτερόλεπτα (ως αλλαγή).

* Η Γουέστ Χαμ (κερδίζοντας τον 2ο ημιτελικό της UECL εναντίον ΑΖ Άλκμααρ με σκορ 1-0, έφτασε στον τελικό μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης (UECL) για 3η φορά στην ιστορία της, μετά το 1964-65 και το 1975-76 ( Κύπελλο Κυπελλούχων και στις δύο περιπτώσεις). Κέρδισε τον πρώτο από αυτούς τους τελικούς και έχασαν τον 2ο.

* Η Φιορεντίνα έφτασε στον 5ο τελικό της στις διοργανώσεις της UEFA (UECL). Το τελευταίο ήταν στο Κύπελλο UEFA το 1989-90.

* Ο Νίκολας Γκονσάλες έγινε ο 2ος παίκτης στην ιστορία της Φιορεντίνα που σημείωσε δύο γκολ σε ημιτελικό μιας διοργάνωσης της UEFA (3-1 εναντίον Βασιλείας), μετά τον Κουρτ Χαρμίν εναντίον Ουίποεστ στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1961-62.

*Η Φιορεντίνα θα λάβει μέρος στον τελικό μιας μεγάλης διοργάνωσης της UEFA και στον τελικό του Coppa Italia την ίδια σεζόν για 2η φορά στην ιστορία του συλλόγου.

Η προηγούμενη περίπτωση ήρθε το 1961 (Κύπελλο Κυπελλούχων, Coppa Italia) όταν κέρδισε και τις δύο διοργανώσεις.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο